MAI's historia
Detta är kort historia om hur fotbollsföreningen Mjölby AI bildades.
1904 tillverkades den första läderkulan i Mjölby av fabrikören J. Ohlsson. Denna Olsson samlade senare ihop några ungdomar och började spela boll med dem uppe på Hagaparken men även andra ställen, där marken var någorlunda jämn.
Efter någon tid kom Theodor Andersson in i bilden. Han samlade ihop så många pojkar att man kunde bilda ett par lag.
Man hade alltså ingen riktig plan men detta löstes 1906 då man fick tillgång till mark (väster om nuvarande Lagmansgatan och i övrigt begränsad av Mjölby Stadshotell och järnvägen) ägd av privatläkaren Jakob Magni. Där satte man upp mål och vips, Mjölby hade fått sin första fotbollsplan.
1908 spelades så den första matchen mot ett främmande fotbollslag. Laget som arrangerade matchen lade in en prissumma på 15 kr, som var väldigt mycket på den tiden, pengar som skulle räcka till en riktig boll. Innan Mjölby pojkarna ens vunnit matchen så gick man och beställde en boll. Lyckligtvis vann man matchen mot ett lag sammansatt av teknologer från Öjebro och kunde med ens betala bollen.
Snart dök nästa bekymmer upp Doktor Magni skulle odla upp marken där man sedan fyra år tillbaka spelade fotboll. Lösningen på detta blev att man tack vare rådman A. Svensson fick använda Mjölby torg som fotbollsplan "under förutsättning att spelet där icke fick taga sin början förrän den å platsen odlade klövern hunnit bärgas". Det var ett problem till med att ha fotbollsplanen på torget. Planen gränsade nämligen mot fastigheten Magasinsgatan 26 och fönstren där "fingo under inga omständigheter slås sönder". Detta löste man genom att sätta upp ett stort skyddsstaket som efter varje match fick monteras ner o bäras bort. Omklädningsrum ordnades i klockareträdgården i form av tältskydd.
Men det var först 1911 som man kom på tanken att bilda en organiserad idrottsförening. Planer om att köpa mark till en fotbollsplan dök upp men det var bara ett problem; pengar. Därför beslöt man sig för att anordna en fest upp på Hagaparken (Som idag är en fotbollsplan som används av flera av kommunens lag på försäsongen). Inkomsten från festen blev 750 kr.
I maj 1912 skulle man hålla ett möte. Man skickade ut en inbjudan till särskilt utvalt folk. Och eldsjälen och initiativtagaren Theodor "Tedde" Andersson klistrade upp kallelser på ortens anslagstavlor. En liten kammare var platsen för mötet, där 15 personer var närvarnade. Dessa 15 bildade MAI, Mjölby Allmänna Idrottsförening.
Föreningens första ordförande blev fabrikören Werner Rosén, kassör blev cigarrhandlaren Theodor Ängqvist och sekreterare blev byggmästare G. Danielsson. Initiativtagaren "Tedde" utsågs till materialförvaltare och fotbollsledare.
1913 byggdes föreningens första fotbollsplan och grunden till Vifolkavallen lades. Kostnaden för planen och inhägnaden blev sammanlagt ca 4000 kr alltså väldigt mycket pengar på den tiden. Det skulle dröja ett tag innan hela bygget var betalt, ända tills 1923 fick man spara pengar.
Under åren 1925 till 1934 var Edvin Holmér klubbens ordförande. En man som skulle se till att Vifolkavallen byggdes, förbättrades och utvecklades. Han såg först till att ett stort plank byggdes runt området, sedan anställde han 70 st tegelbruksarbetare som fick breda ut tegel och slå sönder det till en röd, jämn fuktighetsbevarande massa som sedan skulle utvecklas till en löparbana runt dagens A-plan. Därefter satte man upp ett skyddsräck runt löparbanorna osv. Detta var bara en bråkdel av det återstående arbetet. Nu var det även dags för att så en fotbollsplan. Först lade man 1000 åkarlass med matjord på plats. Sedan rensade man jorden fri från småsten, rötter och pinnar och så slutligen sådde man 300 kg gräsfrö över planen. Därefter återstod bara läktarbygget. Man byggde en läktare med omklädningsrum och duschrum, en läktare som står pall än idag.
Källa:
Ericsson, Sven "När idrotten kom till byn...", (1982) Mjölby Allmänna Idrottsförening